Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

”Mejeriudstilling”

Så er der nyt i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard i Uhre, og denne gang er overskriften ”Mejeriudstilling”. Købmandsgaarden har nemlig fået nye ting foræret, og det er disse ting, der sammen med andre effekter er blevet til en udstilling. De ”nye” ting er fra Uhrekilde mejeri, der blev oprettet i 1890 og fungerede som mejeri indtil 1983, hvorefter det blev købt af ejerne af Uhre kro og lavet til hotel et par år senere.

 

Mejeriudstillingens grundelementer er mælk, smør og ost, og det er effekter om disse ting, der er udstillet. I det ene vindue er der en mælkejunge, som blev afhentet på gårdene af mælkekusken. Efter behandling på mejeriet kom mælken på flasker af glas og i forskellige størrelser – først i de klare flasker - senere blev de brune for at beskytte mælken mod lys. I 1971 blev glasflasker afløst af engangsmateriale. En af flaskerne er med kapsel, og der er også en ”maskine” til påsætning af mælkekapslerne. Hjulpiskeren er klar i kanden til piskning af flødeskum. Et par smørbokse af ældre dato venter på indhold, og to ”trædimser” er klar til at lave smørkuglerne.

I det andet vindue er der osteskovl og ostegreb, og når de har gjort det indledende arbejde er den runde osteform klar til at forme og opbevare osten et stykke tid. Til udskæring af osten er den store, gamle ostehøvl klar. Det var i øvrigt den, som Otto Christensen brugte i sin tid som købmand. Osteklokken er også klar til brug, og små ostehapsere kunne serveres på de små røde pinde formet som karolinekøer. Elboost var navnet på den lokale ost fra Uhrekilde mejeri, hvilket fremgår af teksten på de gamle kuverter. Der er også en bestillingsbog til smør, ost, piskefløde, sødmælk, kernemælk og ymer. Bestillingssedlen kunne sendes med mælkekusken den ene dag, og så havde han bestillingen med tilbage den efterfølgende dag.

Inde i butikken er der en træplade – lavet af træ fra den gamle smørkerne – og herpå er der sat de medaljer, som Uhrekilde mejeri har fået i tidens løb. Det er præmier for smør og ost, der har været på Den provensielle Mejeriudstilling eller Landsmejeriudstillingen. Den ældste præmie er fra 1931 for smør og den sidste fra 1967 også for smør. Der er også gamle billeder af Uhrekilde mejeri, fra forskellige jubilæer og bestyrelser samt de allerførste vedtægter fra mejeriets start i 1890.

I januar måned var butikken lukket, og mange flittige, frivillige hænder har i den måned gjort grundigt rent både inde og ude. Kørestalden er næsten færdig med nyindretning, og således klar til at modtage de besøgende, hvoraf flere allerede har reserveret tid til et besøg uden for den almindelige åbningstid. Men hver søndag kl. 14-17 er alle velkomne til et besøg i butik og kørestald med en snak om gamle dage og et kig tilbage i tiden.