Udskriv

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Sommerudstilling”

 

Nu er det tid til den årlige sommerudstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre. Sommerudstillingen byder på flere ting, og i år er det strikkede og hæklede dukker, patchwork og pileflet, mens vinduerne også byder på ”nye” ting. 

I baglokalet er der strikkede og hæklede dukker og blomster. De er lavet som hobbyarbejde med inspiration fra opskrifter fundet på nettet. Dukkerne har navne f. eks. Hæklebedste i flere forskellige størrelser, hesten Oline, en garder, der også har givet inspiration til jægeren og hans kone, 2 katte på et bord og så Arne og Carlo fra Norge, der er trætte efter den lange rejse, og de har deres sønner med i deres fint mønstrede trøjer. Der er også hæklede hyacinter i glas.

I pakhuset er der patchwork i lange baner. Det er lavet af en gruppe damer, der kalder sig ”Nåleøjet”. De er ca. 18 damer, der har lavet håndarbejde de sidste 30 år, og det er en del af dem, der har udlånt deres ting til udstilling. De fortæller, at de stadig mødes en gang om måneden og har dejlige timer, hvor de arbejder og udveksler ideer. 

Deres ting er lavet af bomuldsstoffer – gerne brugte, som var den oprindelige ide med patchwork . Der er brugt forskellige teknikker og mønstre, og tingene er både håndsyede og maskinsyede. Der er tasker med gammelt broderi, dyr, store og små tæpper, ophæng, flag, juleting med nisser, hjerter og juletræstæpper og rigtig mange andre ting. 

I kørestalden er der udstilling af pileflet. Egentlig er pileflet en meget gammel teknik, der blev brugt til at lave brugsting med. I dag er det hobbyarbejde, og der er nok brugt 10-12 forskellige slags flettepil. Arbejdet med pil tager lang tid, for pilen skal høstes om vinteren, hvor den er uden blade, og så står den til tørre. Inden pilen kan bruges til fletning, skal den lægges i blød i flere dage, og den skal bruges i løbet af 8-14 dage og stadig holdes fugtig for at være smidig nok til at blive arbejdet med. De mange timers arbejde er blevet til flaskeholdere, brødbakker, fuglefoderhuse, evighedsblomster, kurve i mange størrelser, ophæng og mange andre ting. 

Vinduerne byder på ting fra svundne tiders køkken. De blå gryder hørte til komfuret, de gamle træskeer havde egen hylde, kartoffelmel, mel og sukker blev opbevaret i krukker med navn på og kunne vejes af i et glasmålebæger, mindre portioner var i glasskuffer, hjulpiskeren var klar til at piske søndagens flødeskum, essenser, frugtfarve og Peters sommerdrik kunne man få i små glasflasker, pølsehorn og pølsepinde var hjemmelavede og sand, sæbe og børster havde hver sin beholder. Når det var tiltrængt med en pause i dagens gøremål, blev vand til the og kaffe varmet på komfuret, kaffebønnerne blev malet i kaffekværnen, og kaffen kom i kaffeposen af stof sammen med en skefuld Richs, og i pakkerne med Richs var der billeder til børnenes samlemapper.

Alle er velkomne til at komme inden for i Den gamle Købmandsgaard, hvor der er mange ting at kigge på, og nogle af tingene er til salg. Der er åbent hver dag kl. 14-17 hele juli måned og indtil 11. august. ”Købmanden” har tid til en snak, og måske skænker han også en kop kaffe af de små kopper.