Arkiv

 

Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

Snart er det ferietid, men allerede nu er sommerudstillingen i Den gamle Købmandsgaard i Uhre klar til at modtage besøgende. Udstillingen byder på gammelt tømrerværktøj, drejede ting af træ og strikkede dukker.

Værktøjet er udlånt af en privat samler, som med tiden har fået en del af det foræret, mens enkelte dele har tilhørt samlerens oldefar, der havde eget tømrerværksted på landet. Der er mange høvle, og de har

navne som f.eks. grathøvl, simshøvl, grundhøvl og den store rubank. Så er der borsving med kælenavnet vimmelskaft. De siges at være opkaldt efter en del af Strøget i København, hvor gadeforløbet har form som et borsving. Til det ældste borsving hører der et sæt bor af forskellig størrelse monteret på firkantede træstykker til at sætte i borsvinget.

 

Der er også gamle stregmål og andre stykker værktøj. Ingen af redskaberne kunne bruges til at lave de udstillede ting af træ.

De er alle lavet på en drejebænk, og der er mange ting: lysestager i forskellige størrelser og udførelser, dyr, fade, skåle og andre finurlige ting – ja, endda en hundeskål. Der er brugt forskellige træsorter, og nogle er sat sammen, så der dannes fine figurer. At dreje i træ er en proces, der kræver tålmodighed, blandt andet fordi træet først kan anvendes efter 3 års lagring. Trætingene er udlånt af en ”garvet” trædrejer med 16-17 års erfaring og hans ”elev” med 2 års erfaring og et særdeles godt håndelag.

Der er også strikkede dukker. De er lavet efter opskrifter af 2 norske mænd, Arne og Carlos, der for nogle år siden blev berømte for deres strikkede kugler til juletræet. Dukkerne har selvfølgelig strikket tøj på, og også dukkernes øjne er strikkede, mens håret er syet på. Selve dukkekroppen er stoppet ud med uld.

Dukkerne er forskellige. Der er blandt andet en fodboldspiller med et tilfreds udtryk, så måske er der lige scoret mål, en medhjælper til lastbilen selvfølgelig iført blå kedeldragt, en konfirmand, en mørk pige, Arne og Carlos iført model af deres egne norske trøjer, et par nisser og et par piger.

Det tager ca. 14 dage at strikke en dukke med alt udstyr, men det kræver vist, at man har god tid til strikke i de 14 dage, og det har den flittige dame, der har udlånt dukkerne, altså haft mulighed for.

Udstillingen kan som sædvanlig ses hver søndag eftermiddag indtil den 21. august, men i hele juli måned er Den gamle Købmandsgaard åben hver

eftermiddag.