Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Vinterhygge”

Kalenderen fortæller, at det er vinter, men selv om sneen mangler, og kulden er moderat, så er det tid til vinterhygge. Det er overskriften på den første udstilling i det nye år i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard i Uhre.

 

Vinterhygge kan være mange ting, men her er der eksempler på bøger, der var moderne for år tilbage. Morten Korch er forfatter til rigtig mange bøger, der blandt andet beskriver det gammeldags landbrug og småindustrien. Problemer skildres gennem kampen mellem det onde og det gode, og bøgerne ender altid lykkeligt. I vinduerne er der bøger som ”De røde heste”, ”Det store løb”, ”Doktor Ole” og mange andre, som især ældre vil nikke genkendende til. Der er også bøger af Johanne Korch, der var lillesøster til Morten Korch. Et par bøger af Lars Nielsen kan man også se. Her i området er Lars Nielsen måske mest kendt for at have lagt navn til en vej i Brande.

Bøger med en alder på over 100 år er der også. Der er et eksemplar af ”Folkelæsning – illustreret Ugeblad for danske Hjem” fra Søndag den 2den Oktober 1904, hvori man blandt andet kan læse om hooligans i forbindelse med røverbander i London. Udtrykket hooligans er altså ikke nyt og kun et, der bruges i forbindelse med fodbold.

Det er også hyggeligt at synge, og her er der flere udgaver fra 1966, 1939 og den ældste udgave fra 1917 af ”Folkehøjskolens sangbog” at synge efter. Måske trænger halsen til at blive skyllet, og så er der mulighed for en Brun Heering eller kaffe fra den gamle termokande.

Vinterhygge kan også være håndarbejde. Måske skal der slås masker op til nyt strikke- eller hækletøj, eller der er knapper og hægter, der skal sys i. Syskrinet er fundet frem, og her er der også stoppegarn til de hjemmestrikkede strømper, der er slidt hul på. Vintertiden er mørk, og derfor er det godt at tænde petroleumslampen, så det er muligt at se de fine tråde på kniplebrættet.

Far kan få piben stoppet, mens han læser i St. St. Blichers ”Samlede noveller og skitser”, ”En Landsbydegns Dagbog” fra 1909 eller en af de andre fint indbundne bøger. Måske vil han hellere orientere sig i ”Den danske familiealmanak”.

I januar måned bliver der gjort hovedrent, og butikken er derfor lukket for besøgende, men der er selvfølgelig udstilling i vinduerne. Søndag den 3. februar er ”købmanden” igen klar til at byde gæsterne velkommen i en fin ren butik, så kig endelig indenfor til en snak om gamle dage.