Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Hvid som sne”

Selv om der ikke har været ret meget sne denne vinter, er ingen i tvivl om sneens farve. Den er hvid i forskellige nuancer, og ”Hvid som sne” er titlen på den nye udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre.

 

Den nye udstilling er en udstilling af ene hvide ting, og det er en blanding af nye, ældre og antikke ting. Der er ting fra keramikfabrikkerne Hjort og Michael Andersen fra Bornholm og ting fra Den kgl. Porcelænsfabrik. Enkelte ting er fra Købmandsgaardens gemmer, mens resten er udlånt af private.

Materialerne er porcelæn, træ, metal, ler og forskellige tekstiler. Mange af tingene er dyr. Der er svaner i forskellige størrelser, et får med lam, en ged og en elefant, bjørne med forskellige kropsudtryk, og bjørne der spiller, kyllinger, høns, hunde, en kanin og en blød krammebamse.

Derudover er der mange vaser i mange forskellige udformninger og størrelser, kander, kopper fra det 18. århundrede, apotekerkrukker, sukker-fløde sæt, cigaretbæger og kuvertaskebægre fra en svunden tid. Af ting fra køkkenet kan nævnes mors køkkenvægt, grydelåg, saltkar og krydderikrukker. Der er også servantestel med vaskefad, vandkande og sæbeskål – ja, selv natpotten er med. Og den hvide julepynt er kommet frem igen.

Alle disse hvide ting er suppleret med grønne planter i hvide skjulere og grene beklædt med den fineste lav.

Alle er velkomne til at kigge inden for i Den gamle Købmandsgaard, hvor ”købmanden” er klar til en snak om gamle dage – måske over en kop kaffe af de små søndagskopper.