Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Ting fra nær og fjern”

Den forhenværende sømand har åbnet kamferkisten, og op af den kom alle de ting, som han har bragt med sig hjem fra sine rejser – ofte til Østen – i de år i 60`erne, hvor han sejlede som sømand.

Alle disse ting har sømanden venligst udlånt til udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre. Titlen på udstillingen er ”Ting fra nær og fjern”, og det er også dækkende for dette års sommerudstilling, hvor man kan se uld, garn, strikkede modeller, køkkenredskaber og mange andre ting.

 

Tilbage til sømandens ting, som man kan se i vinduerne. Her er fint kinesisk porcelæn med kaffe- og tekopper, kaffe- og tekande og sukker/ fløde-stel. Der er udskårne figurer af elefanter, en okse, fisk og andre dyr, ja, endda selveste Buddha. Til udskæring af kød er der bestik i fornem udførelse, og der er også spisepinde. Måske skal der spises af de fint dekorerede tallerkner af bambus. Bambus er også materialet, der er brugt til billeder med motiver fra Østen. Kinesiske vaser er der i forskellige størrelser og materialer. Smykkeskrin, æsker og mapper, der kan foldes ud til skrivebordsunderlag. Beklædning er der også tænkt på, en kimono er let genkendelig, men det sammenlagte stof i vindue og på disk er faktisk togaer, som sømanden selv har brugt. Endelig kan nævnes billeder af de 3 skibe fra Østasiatisk Kompagni, som sømanden sejlede med, hans afregningsbøger og et fint album, som man er velkommen til at blade i.

I baglokalet har en lokal gårdbutik åbnet en lille filial med gammeldags køkkenredskaber, retrodåser, finurligt køkkentilbehør, lerskåle i mange størrelser, låg til gamle glas og flasker, kageforme, vaffeljern i en ny udgave, skrubbehandsker og spiselige ting som sirup, dressing, pesto, krydderier, te og andre gode ting, der alle er til salg.

I pakhuset er der udstilling fra en lokal garnbutik, som viser garn fra bl.a. Norge, Sverige, Finland og Schweiz, og det er garn af forskellige materialer som uld, merceriseret bomuld, silke og hør. Sammen med garnet er der vist modeller, som kan laves af det pågældende garn. Der er puder, huer, tasker, hjemmesko og vævede ting som håndklæder og en bordløber.

Der er også udstilling af en lokal, der arbejder med uld på hobbyplan. Her er uld fra lokale får, håndspundet og plantefarvet garn og udstilling af modeller, som der kan købes opskrifter til. Garnet og modellerne er ikke spraglede, idet garnet er naturfarvet efter de lokale får, som ulden stammer fra.

I butikken, der har åben hver dag i juli måned kl. 14-17, kan man stadig få oplevelsen af gamle dage med en ”købmand”, der har tid til en snak, måske frister et par af de fine grydelapper til et køb, og for børnene er der en lille konkurrence. - Alle er meget velkomne til at kigge indenfor.