Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Drager”

Temaet for efterårsudstillingen i Den gamle Købmandsgaard i Uhre er ”Drager”. Det er fritidsordningen på Uhre Friskole, der i efteråret har arbejdet med at lave drager, som er udlånt til udstilling i vinduerne og i bagbutikken i Købmandsgaarden.

 

Drager er en gammel opfindelse, der har været brugt både i krig og i fred især i Østen. Allerede 200 år før vor tidsregning sendte japanerne bueskytter til vejrs ved hjælp af drager. Kineserne sendte drager ind over fjendens linjer med flyveblade eller med vindharper og fløjter for at forstyrre fjenden.

Heldigvis er drager også blevet brugt til fredelige formål, idet man blandt andet i store dele af Østen sendte glædesbudskaber op i luften til ære for årets nyfødte børn.

I dag kendes dragen nok mest som en fritidsbeskæftigelse – måske om sommeren ved stranden eller som et projekt sammen med bedsteforældre.

I fritidsordningen på Uhre Friskole har børnene været optaget af at lave deres drager. Børnene er jo ikke lige gamle, så der er forskel på, hvordan de har lavet dragerne. De største drager er korsdrager lavet af plastik i blåt og gult, fint dekoreret og forsynet med dragesnor i neonfarver og haler af farvet tyl og perler. Andre drager er mindre og lavet af kraftigt, mønstret papir – igen korsdrager – med haler af perler og tyl, og de er beregnet til at pynte med, da de ikke kan flyve. Endelig er der også lavet nøgleringe af plastik dekoreret med forskellige motiver.

Det er dejligt, at børnene vil lave ting til udstilling og dermed også til glæde for andre. De har lavet så mange drager, at de ikke alle kunne

være i vinduerne i Den gamle Købmandsgaard, så der er også udstilling af drager i bagbutikken. Her er der også bøger, som man kan blade i og se andre dragemodeller, og der er ”opskrifter” på drager til at tage med hjem.

Som sædvanlig er butikken åben hver søndag kl. 14-17, hvor man kan få oplevelsen af gamle dage med en ”købmand”, der har tid til en snak. Alle er meget velkomne til at kigge indenfor.