Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

”Æsker”

Det kan være lidt svært at definere ”en æske”, men i navnet for mange indpakninger indgår ordet ”æske”, og det har været kriteriet for de ting, der er med i den nye udstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre. Der er æsker fra hylder og skabe i Købmandsgaarden, lånte æsker og så en stor samling tændstikæsker, som Købmandsgaarden har fået foræret.

Den ældste æske er en hatteæske, som indvendig er beklædt med avispapir, og heraf fremgår årstallet 1878. Sammen med den en anden hatteæske også af ældre dato og med tilhørende hat med fjer.

 

Skoæsker, heraf en fra 1960`erne, hvor sko af mærket Christel var moderne, er der med de tilhørende sko, som stadig er gangbare og passer ejeren endnu…!

Der er også pilleæsker og æsker til lappegrej, grammofonstifter, kontorartikler, flere forskellige til smykker, creme, sæbe og parfume.

Legetøj har også været i æsker, så det er der også eksempler på. Den mest interessante af disse æsker er nok den med Lego. Den er ikke stor,
men det var i legoklodsernes spæde start, og da var æskerne ikke så store. Uden på æsken er der en dreng og en pige, der leger med Lego. Drengen er den senere ejer af Lego Kjeld Kirk Kristiansen, og pigen er hans søster Gunhild. Æsken er nok fra 1950`erne.

Chokolade har også været i æsker, så der er gamle chokoladeæsker, som ikke er så store, og så en ny, der er meget stor. Andre former for slik har også været i æsker blandt andet halspastiller.

Samlingen af tændstikæsker, som Købmandsgaarden har fået foræret, rummer mange forskellige æsker. De er sorteret, så der er æsker med udenlandske motiver, nogle med noget om OL, andre med reklamer for mange firmaer, butikker, hoteller og spisesteder – bl.a. Uhre Kro og Hosekræmmeren. Indholdet fra disse æsker har måske været brugt til at tænde cigarer, som også var i æsker eller cigaretter fra dengang, de var i æsker af metal.

I baglokalet er der stadig udstilling fra en lokal gårdbutik med gammeldags køkkenredskaber, retrodåser, finurligt køkkentilbehør, lerskåle i mange størrelser, låg til gamle glas og flasker, kageforme, vaffeljern i en ny udgave, skrubbehandsker og spiselige ting som sirup, dressing, pesto, krydderier, te og andre gode ting, der alle er til salg.

Og i butikken, der er åben hver søndag kl. 14-17, kan man stadig få oplevelsen af gamle dage med en ”købmand”, der har tid til en snak. Måske frister et par af de fine grydelapper til et køb, og for børnene er der også stadig en lille konkurrence. - Alle er meget velkomne til at kigge indenfor.