Arkiv

 

Koebmand

NY UDSTILLING I

DEN GAMLE KØBMANDSGAARD I UHRE

 

 ”Sommerudstilling”

 Så er der sommerudstilling i Den gamle Købmandsgaard i Uhre med gamle figurer af træ, dejligt uld, garn og strik og spændende ting af beton. Desuden er der udstilling i vinduerne af blå ting fra Glud og Marstrand til brug i køkken og bryggers.

De udskårne træfigurer er lånt af en ”samler” i Brande. Nogle af figurerne er religiøse, andre er folk i arbejde, musikanter eller bare udskårne folk. En indianer og en totempæl er der også blevet plads til. Enkelte figurer er bemalede, men de fleste er ”træfarvede”.

De udstillede figurer er kun en lille del af ”samlerens” mange figurer, der for størstepartens vedkommende er købt på markeder eller i genbrugsbutikker. Figurerne er kun til udstilling – ikke til salg.

 

Udstillingen af uld, garn og strik er lavet af en af de kreative damer fra Uhres omegn. Hun har arbejdet med uld og ting lavet af uld i ca. 7 år. De fleste ting laves helt fra bunden, dog er ulden klippet af fåret, mens resten af processerne klares på egen hånd, og i de 7 år er der gjort mange erfaringer omkring arbejdet med uld.

Garnet får navn efter det får, som ulden sad på, og garnet er ikke farvet men har fårets naturlige uldfarve.

Mønstrene til de strikkede ting er helt unikke. De er hjemmelavede, afprøvede og skrevet i et sprog, så de kan buges af nybegyndere udi strikkekunsten.

Der er salg af mønstre og garn til puder, huer, sjaler, luffeletter med for af fleece, overdele og mange andre ting. Foruden de nævnte ting sælges der også uld til nålefiltning – både kartet og ”krøllet” i forskellige farver, men stadig med fårets naturlige farver.

2 kreative naboer fra Ikast har også fundet vej til Den gamle Købmandsgaard. De har i 3-4 år hygget sig med at lave ting af beton, papercrete, gummi og cykelslange. Det er blevet til mange forskellige ting, hvoraf der kan nævnes opslagstavler, skåle, fade, træer, kogler, kugler, lysestager, huse, gavepakker og kryds-og-bolle-spil. Inden tingene bliver færdige, er de gennem flere processer, og selve arbejdet med klargøring af formene er stort.

De kreative damer er selvlærde og har i deres fritid lavet tingene, som så kan vises frem og sælges på udstillinger som her i Købmandsgaarden.

Udstillingen i vinduerne har titlen ”Det blå køkken”, og her er der blå ting fabrikeret af Glud og Marstrand. Der er gryder, dørslag, rivejern, kaffekander, kedler, tekander, bøtter til sæbe, sand og soda foruden persillehakker, hjulpisker, pølsehorn og bollesprøjte samt kaffekværn, kaffepose og den uundværlige Richs. Kort sagt: Lidt af hvert til brug for datidens husmor i køkken og bryggers.

I kælderen er der vask og strygning, og her er oldemors mamelukker på tørresnoren.

Den gamle Købmandsgaards udstillinger byder på ting til både mand og kone, og man kan få sig en hyggelig sludder med ”købmanden”, som har åbent hver dag kl. 14-17 i hele juli måned. Børnene har mulighed for at købe lidt slik eller gammelt legetøj. Alle er velkomne til at kigge indenfor.