Udskriv

Aktuelt Købmandsgården

Historie

Den gamle Købmandsgaard blev genåbnet ved en stor festlighed d. 21.11.1998. Forinden havde mange mennesker gjort en kæmpeindsats. Netop den lokale interesse og opbakning omkring etableringen af købmandsmuseet har gjort det måske umulige muligt.

En stor tak skal lyde til hver eneste – privat person eller firma – der på den ene eller anden måde har støttet/stadig støtter Den gamle Købmandsgaard.

Købmandsmuseet består af butik, baglokale, kontor, ølgang, ølkælder, pakhus og vognstald. Gæsterne er meget velkomne til en rundtur i ejendommen for at fornemme det fascinerende liv, der har været i den gamle købmandsbutik, som blev drevet som en blandet landhandel. Det var et sted, hvor man ikke kun kom for at købe ind, men også for at udveksle nyheder. Der blev snakket meget. Det er ikke kun for et syns skyld, at den gamle sladrebænk stod i butikken.

Købmandsbutikken er indrettet i en rødstensejendom, der er opført omkring 1850 som et landbohjem med sal til gymnastik og fester, udskænkning af kaffe og drikkevarer og så en butik. I 1923 overtog Johannes Christensen ejendommen. Det fortælles, at han var en rigtig handelsmand, som solgte alt, hvad han kom i nærheden af. I 1958 overtog sønnen Otto Christensen købmandsforretningen og drev den videre indtil 1982, men dener stadig intakt og oser af nostalgi.

Hist hvor vejen slår en bugt……

Der ligger en alderstegen bygning, og placeringen er absolut ikke tilfældig. I middelalderen var Vræ, senere Uhre (der betyder et øde og braklagt område) ikke desto mindre benævnt som en ret stor by sammenlignet med Brande, som kun husede kirken.

Men vejen fra Brande og ud mod Uhre slog et par markante sving, først mod syd og så mod vest. Ved sidstnævnte sving blev i midten af 1800-tallet etableret en købmandshandel, som man meget rammende benævnte en blandet landhandel.

Her kunne man få så godt som alt, og købmandsgården var med sin udskænkning og kørestald et naturligt samlingssted, ikke kun for lokale, men også for tilrejsende, som lige skulle have en opstrammer, inden færden gik videre.

Uhre er faktisk prototypen på en landsby, der på smukkeste vis har bevaret det oprindelige landsbymiljø (vejene og gårdenes placering) samt har formået at holde sig selv i ånde med et utal af fællesskabsfremmende aktiviteter.

Derfor er købmandsgården med sit smukke interiør et klenodie, idet den sammen med både Uhre Mølle og Uhre Kirke udgør et stykke danmarkshistorie.

Gør en god handel i Den gamle Købmandsgaard. Her kan man opleve, hvordan det var at handle over disken, inden verden fik stress og plastik.

Vi tilbyder vore kunder:

Velkommen i Den gamle Købmandsgaard